zaterdag 3 november 2012

Elektriciteitsleidingen

4. Elektriciteitsleidingen

Met het leggen van de elektriciteitsleidingen zijn we een tijdje zoet geweest. Onder 'een tijdje' mag je gerust meerdere weken verstaan. Aanvankelijk dacht ik dit alles klaar te spelen op een week maar dat was helaas niet realistisch, zelfs niet in een houtskeletbouw. We werken met het drukknoppensysteem waardoor alles centraal gestuurd wordt vanuit de elektriciteitskast (en we klaar zijn om later eventueel een domoticasysteem aan te sluiten). Dit brengt met zich mee dat elke kabel/circuit naar de elektriciteitskast gelegd moet worden. Elk circuit van schakelaars, stopcontacten, lichtpunten moest dus apart naar de berging getrokken worden.

Verdeling stopcontacten: 
- buiten: 3
- berging: 13
- keuken: 20
- woonkamer: 15
- bureau: 12
- badkamer: 6
- douchecel: 4
- slaapkamers: 7 per slaapkamer
- kleine berging: 2
- gang: 1

TOTAAL: 97 stopcontacten


Daarnaast waren er ook heel wat alarmkabels die gelegd moesten worden en een tros datakabels voor internetaansluitingen. "Waarom kies je niet voor wifi in huis?", hoor ik sommigen al denken. Wifi is mijns inziens niet stabiel en snel genoeg om een deftig thuisnetwerk te realiseren, daarom hebben we gekozen voor een bedraad netwerk met overal Cat6-kabels (Cat5 is momenteel nog de standaard, maar voor een kleine meerprijs hebben niet getwijfeld en gekozen voor de snellere Cat6). Velen zullen ons voor gek verklaren maar er zijn 28 data-aansluitingen voorzien in ons huis!

Verdeling data-aansluitingen: 

- bureau: 5 data-aansluitingen (denk maar aan bv. homeserver, vaste pc, 1 of 2 laptops, netwerkprinter, ...)
- aan tv: 4 data-aansluitingen (denk maar aan bv. smart-tv, spelconsole, mediaplayer, internetradio, ...)
- keuken: 2
- woonkamer: 4
- slaapkamers: 4 per slaapkamer
- 1 aansluiting voor netwerkcamera



Ondanks dat de coaxkabels in de toekomst zullen verdwijnen heb ik naar elke slaapkamer, de woonkamer en de bureau 1 TV-aansluiting in coax voorzien.

Er zijn daarnaast nog 25 circuits voor lichten voorzien in het huis.


We hebben voornamelijk gewerkt met VOB-kabels (voorbedrade geribbelde leidingen). Hier en daar met XVB. Achteraf bekeken was het een betere keuze geweest om in een houtskelet overal met XVB te werken. De prijs van deze kabels is dezelfde maar ze zijn een stukje dunner en je moet dus minder zagen en uitboren in het skelet. De VOB-kabels zijn wel makkelijker om te ontmantelen bij de aansluiting van de elektriciteitskast/stopcontacten/lichtpunten.

Op de plaatsen waar een stopcontact of schakelaar moet worden geplaatst, moet je een hollewanddoosje plaatsen.

Hollewanddoosje

Het uitboren in de gyproc gebeurd met een speciale klokboor. De klokboor moet voorzien zijn van een kartelrandje op het einde omdat het hollewanddoosje echt 'in' de gyproc moet zitten, er mag geen randje overkomen of je kan je stopcontact/schakelaar niet mooi installeren. Achteraan de wanddoosjes kan je een opening maken om de kabels door te trekken.

Klokboor om gyproc uit te boren



We hebben heel wat stukken uit bepaalde stijlen van het skelet moeten zagen om de elektriciteitsleidingen te trekken. Heel wat leidingen werden weggewerkt in het verlaagd plafond (2,5cm lager). Achteraf bekeken hadden we beter een verlaagd plafond van ca. 10cm gekozen, dan hadden we bovenaan quasi nergens moeten zagen en dat had ons zeker heel wat tijdswinst opgeleverd!
 

Warboel in de berging
Uitzagen van balken
Al iets minder warboel na aansluiten op elektriciteitskast

4 opmerkingen:

  1. Beste, hoe heb je die stukjes weggezaagd uit die onderste balken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je gebruikt best een multitool (zoek even op google, dan weet je wat ik bedoel) of beitel.

      Verwijderen
  2. Beste Sam,

    Je gebruikt best een multitool (zoek even op google, dan weet je wat ik bedoel) of beitel.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie