zaterdag 3 november 2012

Toevoerleidingen water

3. Toevoerleidingen water (alpex)

Alpexleidingen zijn ietwat stug om mee te werken maar zeker niet moeilijk om te plaatsen. Deze leidingen worden gebruikt als toevoerleidingen voor water en verwarming (radiatoren). Wij hebben in principe boven geen verwarming nodig (sowieso zeer lage energiewoning en ventilatiesysteem D stuurt alle warmte toch continue door het ganse huis) maar we wilden het zekere voor het onzekere nemen en daarom heb ik toch alpexleidingen naar de kamers in de bovenverdieping getrokken om - indien ooit nodig - toch te kunnen verwarmen met convectoren. In dat geval leken ons de Jaga convectoren (www.jaga.be) heel interessant. Deze convectoren stuwen de warmte naar buiten met ingebouwde fans (kleine ventilatoren) waardoor ze zelfs heel heel rendement halen op lage temperatuur, hetgeen interessant is in combinatie met vloerverwarming op het gelijkvloers. Maar zoals reeds gezegd: in principe zal deze verwarming boven niet nodig zijn.
Grote warboel in het begin
Warboel al een stuk beter na aansluiting op collectoren
Onze volledige sanitaire installatie (alle toevoer van water en collectoren) hebben we besproken met zelfbouwfirma Sack. We kregen de nodige ondersteuning van hen, en ook een handige handleiding en DVD.
Na het doornemen van de DVD was het plaatsen van al deze leidingen, collectoren, koppelstukken, ... helemaal niet moeilijk. Ik ben heel tevreden van de samenwerking met Sack zelfbouw, enige minpuntje is dat zij gesloten zijn tijdens het bouwverlof. En net tijdens het verlof zou een zelfbouwfirma beschikbaar moeten zijn vind ik.

Voor onze douche hebben we alpex met diameter 20mm voorzien omdat een regendouche hier toch wel voordeel uit haalt. Alle andere alpexleidingen waren diameter 16mm. Het snijden van deze leidingen gebeurde met een speciale schaar die ervoor zorgde dat de leidingen niet 'plat geknepen' werden. Dit gereedschap kregen we van Sack zelfbouw. Ze voorzien ook enkele veren die je in de alpexleiding kan steken bij het maken van scherpe bochten. Zonder veer zou de leiding immers volledig dichtknijpen. Eveneens in het pakket van Sack zaten de juiste sleutels en een kalibreergereedschap. Elke alpexleiding dient gekalibreerd te worden voor je deze kan aansluiten.

Werfleider Bas houdt toezicht!

8 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen anonieme reclame voor firma's aub.

   Verwijderen
 2. Ik dacht dat die moderne regendouches helemaal niet meer zulke grote waterverbruikers waren, en dat die dus wel met 16mm zouden kunnen. Of vergis ik mij hierin?
  Mvg. David

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het zekere voor het onzekere genomen!

   Verwijderen
 3. Waar plaats je de leidingen op her verdiep? Of heb je niet gewerkt met de egalisatieplaten die qbuild aanbieden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat bedoel je precies met "egalisatieplaten"? De zogenaamde droogvloer of tegen de muur? In ieder geval: mijn sanitaire leidingen zitten

  - in de plafond/vloerelementen of in het vals plafond (slechts 3cm, maar dan kan je wel kris-kras leidingen leggen)
  - komen zo uit op de juiste plaats waar ik ze naar boven geleid heb en achter de gyproc omhoog liet komen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, bedoel de droogvloer. Had q-build al voorbereidingen getroffen of waren de welfsels open?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorbereidingen voor afvoeren/leidingen sanitair/elektriciteit

   Verwijderen

Plaats hier uw reactie