zaterdag 3 november 2012

Blowerdoortest

Op 2 oktober 2012 werd dan eindelijk de langverwachte eerste blowerdoortest uitgevoerd. Bij zo'n test wordt een onder- en overdruk gerealiseerd binnen de woning. In een buitendeur of raam tot op de grond wordt een ventilator gehangen. Vervolgens zuigt de ventilator een bepaalde hoeveelheid lucht naar buiten - heel eenvoudig uitgelegd - en wordt er gemeten hoe snel het huis automatisch zich terug vult met lucht. Nadien wordt er een overdruk gerealiseerd door lucht naar binnen te blazen en wordt er weer gemeten.

Tijdens de test kan je dan op de cruciale plekken makkelijk controleren met bv. speciale rookstaafjes of er luchtlekken zijn. Bij onderdruk zie je de rook dan echt weggeblazen worden.

De luchtdichting van het skelet zat gelukkig enorm goed in elkaar. Wat de luchtdichting van het skelet betreft meen ik te mogen zeggen dat Qbuild het maximum heeft gehaald uit de materialen die ze gebruikt hebben. Helaas kan dit niet gezegd worden over de luchtdichting aan de ramen. Deze werd verzorgd door de firma van het buitenschrijnwerk en er bevonden zich her en der luchtlekken in de hoeken van de ramen. Qbuild heeft zoveel als mogelijk deze luchtlekken gedicht, maar sommigen waren van structurele aard en konden niet zomaar opgelost worden met luchtdichtingstape of siliconenlijm (Orcon).


Gelukkig zat de rest  van de luchtdichting zo goed dat de luchtlekken aan de ramen weliswaar een invloed hebben op het resultaat van de blowerdoortest, maar dat we toch enorm tevreden mogen zijn met deze resultaten. Ze hadden nog een stuk beter kunnen zijn met een correcte luchtdichting aan de ramen maar met een resultaat dat grenst aan de vereisten voor een passiefhuis mogen we alvast niet klagen.

De N50-waarde werd vastgesteld op 0,71. Deze waarde houdt in dat wanneer buiten een wind tegen de gevel blaas met een kracht van 50 Pascal (behoorlijk hevig) de volledige luchtinhoud van het huis zich automatisch 0,71 keer per uur ververst. Bij gewone weersomstandigheden is dat dus 1 keer om de x-aantal uur.

Bovendien kijken we uit naar de 2e blowerdoortest die zal plaatsvinden als het huis helemaal af is. Gewoonlijk is deze 2e test nog een stuk beter doordat alle muren dan toegemaakt zijn en de chape/tegels liggen. We hopen dan richting de normen te gaan die vastgelegd zijn voor passiefhuizen: N50 = 0,6.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier uw reactie