zaterdag 3 november 2012

Gyproc plaatsen op binnenmuren

Nadat alle leidingen zowat klaar waren, zijn we gestart met het isoleren van de binnenmuren (Qbuild had al langs 1 kant gyproc geplaatst maar het was mijn taak om de binnenmuren te isoleren - akoestische redenen - en de muur dan toe te zetten met gyproc. Waarom eerst de binnenmuren? Voor we konden werken aan de buitenmuren moest er eerst een blowerdoortest gebeuren. Indien bij deze test zou blijken dat er nog luchtlekken in de luchtdichte schil zaten, kon men dit nog bijwerken.

Omwille van een nog betere stabiliteit van het skelet opteerden we om op het gelijkvloers OSB achter de gyproc te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat je een minder 'holle' muur krijgt en een waaraan je al serieus wat gewicht kan hangen. Het plaatsen van deze OSB3 platen van 12mm is heel erg makkelijk omdat we gekozen hebben voor een tand-en-groefsysteem. De eerste plaat onderaan is even wat puzzelen, maar alle platen die erop komen zijn een makkie. Daarnaast hoef je met zo'n tand-en-groef-systeem ook geen rekening te houden met balken van het skelet. De uiteindes van de OSB-platen hoeven dan niet persé vastgeschroefd te worden op een balk van het houtskelet. Het type OSB-plaat dat gebruikt werd: Norbord Sterling OSB3 Zero. Die 'zero' was voor ons een must aangezien ze staat voor een zeer laag formaldehyde-gehalte. In alle hout zit een natuurlijke hoeveelheid formaldehyde, maar bij OSB-platen wordt vaak lijm gebruikt waar een hoge concentratie aan dit (giftige) goedje terug te vinden is. Bij de zero-platen is dit bijna onbestaande.

Op de plaatsen waar ik boven (geen OSB achter gyproc) zware hangkasten wil hangen (bv. badkamer) heb ik blokken voorzien in de leidingspouw of in de binnenmuur.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier uw reactie