donderdag 20 februari 2014

Nog eens een update!

Onze vorige post dateert inmiddels al van bijna een jaar geleden maar met Batibouw 2014 in het vooruitzicht hebben we opnieuw enkele plannen. We wonen ondertussen ruim een jaar in onze woning en kunnen al een voorlopige balans opmaken.

A. Waarden lage energiewoning:

Topco is momenteel nog bezig met de laatste verwerkingen aan het EPB-dossier, maar ons E-peil zal uitkomen rond E37 en het K-peil vermoedelijk K22. Rekening houdend met het feit dat we deze waarden gehaald hebben zonder warmtepomp en/of zonnepanelen is dit ronduit een schitterend resultaat. Cijfers zeggen niet alles en de meesten zullen zich ook weinig kunnen voorstellen bij deze waarden maar:

- Verwarmingskosten: gasverbruik van november 2012 - november 2013: ca. 350 euro. Voor deze 350 euro was het een jaar lang 24u/24u en 7d/7d zo'n  22,5 à 23°C in huis en dit terwijl de winter van 2012-2013 uitzonderlijk lang heeft geduurd en het ventilatiesysteem D 24/7 voor verse lucht zorgt! Tevens inbegrepen in deze prijs: met 2 personen dagelijkse douches en regelmatig een bad. Bij deze cijfers zal iedereen zich wél iets kunnen voorstellen, niet bepaald slecht vind ik! Op de bovenverdieping hebben we op dit moment geen verwarming. Op de slaapkamers is het tijdens de koudste periodes van het  jaar 17 à 18 °C, hetgeen voor ons te koud is. We lossen dit op door de slaapkamerdeur tijdens de dag enkele uren open te zetten en dan is het daar meteen 19 à 20°C.

- Definitieve blowerdoortest: de definitieve blowerdoortest is in september 2013 uitgevoerd met ronduit schitterende resultaten: v50 waarde: 0,50.
Het moet gezegd: Quality Build heeft schitterend werk geleverd op vlak van luchtdichting. De resultaten zijn beter dan ik had durven hopen en dit terwijl ikzelf nog vergeten was om een nog niet aangesloten afvoer af te plakken (is dus een luchtlek) en de firma Isobois tot op heden heeft nagelaten om een oplossing te zoeken voor de luchtlekken aan de voordeur (deur sluit zeer slecht en er zijn tevens luchtlekken van 40m³/h volgens een blowerdoormeting).


B. Interieur:

De binnenkant van onze woning is - op enkele details na - ongeveer klaar. Foto's volgen nog een van de komende dagen!

C. Exterieur:

Rond de woning zijn ook de grondwerken uitgevoerd en is er een laag magere beton gelegd rondom de volledige woning, op de oprit en het terras. Hier kunnen we voorlopig mee verder totdat er opnieuw centen zijn om de oprit en het terras aan te leggen.

Binnenkort gaan we starten met de aanleg van de tuin en tuinhuis.
4 opmerkingen:

 1. Beste,

  Ondertussen bent u 4 jaar verder. Bent U nog altijd tevreden over de bouw? Met name vooral QBuild. Ik ben aan het overwegen om met hen te bouwen.
  Zijn er grote zaken die u anders zou doen?

  MVg,

  Simon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Simon,

  Nog steeds heel tevreden nu we ongeveer 5 jaar verhuisd zijn. Kosten verwarming zijn verwaarloosbaar (continue 23 graden in huis 24/24 en we betalen ca. 250 à 300 euro voor gas per JAAR). Zaken die ik anders zou doen liggen vooral op het vlak van ontwerp en indeling, maar niet qua keuze opbouw of materialen. Natuurlijk is 5 jaar lang op technologisch gebied en zou ik - als ik nu zou bouwen - misschien toch opteren voor een warmtepomp/zonnepanelen/...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag kilian,

   Alvast bedankt voor de reactie. Fijn om te horen dat je nog altijd tevreden bent over de bouw. Die kosten voor verwarming zijn inderdaad zeer laag.
   Een zonneboiler/panelen/warmtepomp is inderdaad een goede zaak, en al bijna een verplichting tegenwoordig. Bedankt voor de info!
   Mvg,

   Simon

   Verwijderen
 3. Nog een kleine nuance op bovenstaand bericht: we zijn niet tevreden over de leverancier van de ramen (Isobois Heist-op-den-Berg). Deze firma is werkelijk schandalig te werk gegaan, heeft nooit gezorgd voor oplossingen en op het einde bleek: goedkoop is duurkoop. Ik was niet verbaasd onlangs te lezen dat zij het faillissement hadden aangevraagd, maar blijkbaar toch ook een doorstart gemaakt hebben. Zo ver mogelijk van wegblijven zou ik zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie