dinsdag 9 augustus 2011

Vandaag afspraak bij architecte

Vandaag 9 augustus zijn we opnieuw bij onze architecte langsgeweest.

Vast staat dat we iets meer bergruimte nodig hebben (we hebben geen garage).

Mogelijkheid 1 is om de oppervlakte van de berging te verdubbelen. Daarnaast hebben we ook een 3D laten maken van ons huis met een hellend dak en dat viel eigenlijk een heel stuk beter mee dan we eigenlijk gedacht hadden. Het zou een dak zijn zonder oversteek. Voordeel is dat we dan ineens wel heel veel meer ruimte zouden hebben, maar financieel is het ook wel een serieus verschil... Een grotere berging zou in dat geval niet meer tot de mogelijkheden behoren. Dus nog effe afwegingen maken en dan een beslissing nemen.

De bovenverdieping zal nog iets anders ingedeeld worden dan op de vorige plannen en we spelen ook met het idee om over onze vide een ijzeren hangbrug te hangen (beetje industriële look). Binnenkort stuurt onze architecte de nieuwe plannen door.

Nog een knoop die we binnenkort moeten doorhakken: warmtepomp of gaswandketel. Voor een warmtepomp met verticale captatie zou het E-peil gevoelig dalen waardoor we echt een lage-energiewoning zouden hebben. Dat houdt extra subsidies en belastingvoordeel in maar de kostprijs is ook navenant... Het is niet eenvoudig om hierin een beslissing te nemen. Daarom gaan we een afspraak maken bij het 'steunpunt Duurzaam Bouwen' van de provincie Vlaams-Brabant. We kunnen hier voor 50 euro een 2 uur durend gesprek aanvragen bij specialisten die ons goed kunnen adviseren in de keuzes die we moeten maken en onze plannen bestuderen en nuttige tips geven. Wellicht een aanrader voor alle bouwers want in elke provincie is zo'n steunpunt opgericht sinds kort.
Ongeacht onze keuze in verwarming staat wel vast dat we vloerverwarming plaatsen. Dit gaan we zelf doen mbv (wellicht) de zelfbouwfirma Sack.

5 opmerkingen:

 1. Ja, bergruimte heb je niet rap genoeg! Maar waarom zou een hellend dak minder bergruimte moeten opleveren? Kan je dan niet een deel van de ruimte die je krijgt door een hellend dak te plaatsen benutten als extra bergruimte/zolderruimte?
  Die ijzeren hangbrug, dat is natuurlijk een kwestie van smaak; en ik moet jullie niet vertellen dat ik dat niet zo mooi zou vinden, denk ik. ;)
  Goed dat je een afspraak hebt gemaakt bij specialisten in duurzaam bouwen! Daar kan ik als 'groene' alleen maar blij mee zijn ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat je verkeerd gelezen hebt: een hellend dak zou net heel veel meer ruimte geven, maar financieel is dat ook een stuk duurder ten opzicht van een verdubbeling van de berging. De berging was al niet klein, als we nu die oppervlakte verdubbelen, is dat meer dan genoeg hoor! Bovendien is extra bergruimte in de gelijkvloerse berging veel toegankelijker als een zolder.

  Met zo'n metalen hangbrug zouden we de 'industriële look' opgaan, dat klopt. Maar je vide toont dan wel een heel stuk groter aangezien het licht ook 'door' de brug heen gaat en we boven geen grote gang meer nodig hebben. Alternatief is een glazen overbrugging, maar Mariek is daar niet zo voor te vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jep, verkeerd begrepen door mij. Ik weet niet goed wat ik zou kiezen : meer ruimte boven of een verdubbeling van de berging ...
  Ik snap wel dat Mariek niet zo te vinden is voor een glazen overbrugging, vind ik ook niet zo mooi én onderschat het kuiswerk niet aan die glazen ramen; vanaf het ogenblik dat dat vuil of bevlekt is, zie je dat dan ook meteen en is het meteen een stuk minder mooi (en denkend aan de toekomst : als er ooit kleine kadeekes met hun vingers aan dat glas kunnen, dan is dat nog zelden proper!).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klopt, het vergt veel meer kuiswerk maar misschien dat het nog meevalt met mat glas.

  Een huis bouwen is vooral verschillende opties en voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Dé perfecte keuze bestaat bijna nooit, of is onbetaalbaar.

  Een systeem waarbij de gang boven een passerelle wordt in glas of in staal, zorgt ervoor dat de kamers boven een heel stuk groter kunnen worden (nog niet in de bovenstaande plannen vervat). En dat is toch een zeer belangrijk pluspunt tov een traditionele gang.

  Overigens hebben we wel besloten om geen hellend dak te kiezen, maar een vergroting van de berging (ook weer pro's en contra's tegen elkaar afgewogen) :)

  By the way: als die klein kadeekes er ooit zijn, krijgen ze meteen een zwabber cadeau op het moment dat ze kunnen lopen. Werken voor kost en inwoon verdorie!! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat jullie een goede keuze maken : een grotere berging. Je gaat er nog van verschieten als je er woont hoe belangrijk dat kan zijn.

  Als het de kamers boven groter maakt, dan zou ik zeker kiezen voor een passerelle!

  Wat die klein kadeekes betreft : geef ze dan hun zwabberke mee als ze hier komen logeren! ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie