zaterdag 3 november 2012

Ventilatiekanalen

De beste volgorde om je leidingen te plaatsen is de volgende (van groot naar klein):
  1. ventilatiekanalen
  2. afvoeren
  3. watertoevoerleidingen (alpex)
  4. elektriciteit
Wij hebben - soms noodgedwongen - deze volgorde niet toegepast en hierdoor heel wat (kleine) problemen gehad. Onze berging waar alles toekomt van elektriciteit, verwarming en watertoevoer was na een tijdje een kluwen van kabels en leidingen. Eerlijkheidshalve dient gezegd dat we heel wat elektriciteit, alarm- en data-aansluitingen voorzien hebben maar toch zou ik het heel wat meer gestructureerd aanpakken een volgende keer. Wanneer je start met elektriciteitskabels te trekken sta je in het begin niet stil bij de hoeveelheid kabels die op het einde zal toekomen op 1 punt. Ik nam steeds de korste weg maar had beter nagedacht over de kabels die nog zouden moeten komen.

Menig bezoeker (buren, architect, bouwfirma, ...) kon een glimlachje niet onderdrukken wanneer ze onze berging aanschouwden. Maar we hebben het toch maar allemaal lekker voor elkaar gekregen.

1. Ventilatiekanalen

Het plaatsen van de ventilatiekanalen was bij ons een van de laatste werken. Noodgedwongen omdat de zelfbouwfirma waarmee we deze werken zouden uitvoeren naliet ons tijdig gedetailleerde legplannen te bezorgen. Verder zeker geen slecht woord over deze firma want ze hebben know-how en je kan altijd heel snel rekenen op bijbestelde materialen maar dit was wel enorm jammer.

Quality Build had gelukkig al heel wat kanalen in de vloerelementen geplaatst bij de constructie van het skelet. Dit omdat je nadien zo'n lange buizen niet meer in het vloerelement kan plaatsen. Het doorboren van de bruggen van het vloerelement om de kanalen te plaatsen was absoluut uit den boze (hetgeen toch geregeld gebeurd bij houtskeletwoningen) volgens onze bouwfirma. We hebben uiteraard deze goede raad opgevolgd.

We hebben gekozen voor ronde, gegalvaniseerd stalen buizen (reden: zie eerder blogpost met info over ventilatie en unit) hetgeen de enige goede methode is, maar en en ander wel een stuk moeilijker maakt. Zoals gezegd is het doorboren van de bruggen 'not done' maar konden we gelukkig heel wat kanalen kwijt in het vloerelement. Deze bruggen liggen uiteraard in 1 richting en de ventilatiekanalen in dezelfde richting mee leggen is geen probleem. Maar indien je kanalen opeens een bocht maken en de andere richting uitgaan (hetgeen quasi onvermijdelijk is) moet je met je kanalen uit je vloerelement. Op bepaalde plaatsen zitten deze bij ons in het verlaagd plafond. Dankzij goed denkwerk van onze bouwfirma hebben we dit kunnen beperken tot de inkomhal, de berging en onze vide die sowieso al een hoog plafond heeft.

Ventilatiekanaal in vloerelement
Het is zeker belangrijk om hierover op voorhand heel goed na te denken want dergelijke ingrepen als een verlaagd plafond hebben ook invloed op de hoogte waarop je je ramen plaatst bijvoorbeeld. Het zal je maar overkomen dat je verlaagd plafond lager komt dan de hoogte van je raam of deur... Wij werden hier heel goed in begeleid door onze bouwfirma die ons er zelfs op wees dat je nog een stukje boven je raam nodig hebt om je gordijn op te hangen. 'Ah ja, da's juist, daar hadden we nog niet bij stilgestaan' is een vaak uitgesproken zin bij deze besprekingen!

Alle koppelingen van ventilatiekanalen werden zorgvuldig afgetaped met luchtdichtingstape (type: Pro Clima Tescon Vana).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier uw reactie