Eerste afvoeren klaar |
Het plaatsen van de afvoeren was geen moeilijk of tijdrovend werkje. Dit gaat goed vooruit en je hebt meteen resultaat. Het enige wat bij ons de plaatsing wat moeilijker maakte was de metalen poutrelle in het midden van ons vloerelement. Enige verduidelijking: het vloerelement is een deel van het houtskelet dat het plafond vormt van het gelijkvloers en de vloer van de 1e verdieping. Dit vloerelement is ca. 25cm hoog en gedeeltelijk geïsoleerd om akoestische redenen. Het vloerelement bestaat uit balken die allemaal in dezelfde richting liggen en met bovenaan en onderaan een OSB plaat van 18mm. In de ruimte tussen de balken kan je dus heel wat leidingen kwijt (toevoer water, afvoeren, ventilatiekanalen, elektriciteit). Je kan deze leidingen wel enkel in dezelfde richting leggen als de balken/bruggen want deze doorboren is niet aan te raden.
Onze metalen poutrelle ligt tegen de richting van de balken van het vloerelement. Alle vloerelementen werden in de poutrelle geschoven. Op die plaats kan je uiteraard niet verder met je leidingen. Hier hebben we een omweg moeten voorzien voor bepaalde afvoerbuizen. Na enig denkwerk was dit snel opgelost.
Quality Build had in de vloerelementen ook al blokjes op hoogte voorzien waarop de afvoerbuizen kwamen te rusten en waardoor deze automatisch al het juiste verval hadden (min. 1cm per lopende meter). We hebben ook zoveel als mogelijk 45°-bochten gebruikt ipv 90°-bochten.
Mof om overgang van 110 naar 40mm te maken |
Overgang 110-40mm |
Voor de afvoerbuizen van koud en warm water hebben we gekozen voor buizen met diameter 40mm. Voor afvoeren van toilet werd 110mm voorzien.
Het plaatsen van deze buizen is een makkie: buis op de juiste lengte zagen, even met schuurpapier erover zodat het randje glad is, daarna schoonmaken met PVC-reiniger en vervolgens lijmen met PVC-lijm. Na een 30-seconden is het goedje al droog en zit je PVC-buis muurvast. Het vastmaken van de buizen deed ik zoveel als mogelijk tegen de leidingspouwlatten. Tegen de OSB plaat van de buitenmuur is ook ok, maar ik wilde toch zoveel mogelijk schroeven in deze luchtdichtingslaag vermijden, ook al kan het in principe geen kwaad zo lang je de schroef blijft zitten.
Belangrijk om niet te vergeten: voorzie altijd een afvoer bij de ventilatieunit en bij je CV-ketel. Het gaat bij beide toestellen slechts om wat condensatie maar een afvoer is noodzakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Plaats hier uw reactie