vrijdag 30 maart 2012

Bouwfirma Lotte Houthuys failliet, nieuwe firma gevonden!

Ondertussen ongeveer een maand geleden kregen we het nieuws dat de firma Lotte Houthuys op de rand van een faillissement stond. Begin maart zijn ze dan ook officieel failliet verklaard hebben we vernomen.

Aangezien achteruit kijken geen zoden aan de dijk brengt, zijn we na de eerste teleurstelling meteen beginnen zoeken naar een nieuwe bouwfirma. Het was oorspronkelijk onze bedoeling om tijdens het Batibouwsalon dit jaar de 'fijne' dingen te bekijken: keukens, afwerking, badkamers, ... maar we hebben bijna de ganse dag in paleis 8 vertoefd (bouwfirma's). Werkelijk elke stand hebben we uitvoerig bekeken, overwogen en gesproken met verkopers, zelfs bij firma's met de traditionele bouwmethode. Het leek alsof ik een jaar terug in de tijd geworpen werd MAAR deze keer konden wij terugvallen op heel wat kennis over houtskeletbouw die we vergaard hebben het afgelopen jaar. De verkopers konden ons ditmaal niet overtuigen met wat gegoochel met technische termen, maar men moest dit keer met échte argumenten voor de dag komen om ons te overtuigen. Verbaasd waren we dat we helaas moesten aanschouwen dat heel wat firma's gewoon geen correcte opbouw toepassen in hun houtskelet. Wanneer je spreekt over een opbouw 'dampopen naar buiten toe' (hetgeen de essentie is bij houtskeletbouw) horen heel wat firma's het donderen in Keulen of argumenteren ze dat het 'niet belangrijk' is, 'dat er 2 systemen bestaan', of nog erger: 'dat ze dampopen werken'. "Dampopen met een dampdichte OSB-plaat aan de buitenkant van het skelet, meneer de verkoper??"

Hoogtepunt van de dag was een verkoper die halsstarrig volhield dat hij naar een OSB 3D plaat wees (OSB 3D bestaat niet, wel OSB3) terwijl zijn vinger ons een Celith 3D-plaat toonde. Nu, het verschil tussen deze beide materialen is enorm groot en het kleinste kind kan het verschil zien maar het voorval illustreerde heel goed dat er echt heel wat firma's zijn waarbij de bouwconsulenten niet de kennis hebben die vereist is als ik met hen in zee wil gaan en hen de grootste investering uit mijn leven wil laten bouwen.

Het is niet aan ons om de rekening te maken van deze bouwfirma's maar wij weten ondertussen heel goed wat we willen én wat we niet willen. Quasi alle bouwfirma's werden na afloop van Batibouw verticaal geklasseerd. Gelukkig hebben we die dag wel QBuild leren kennen. Ten eerste wist de verkoper waarover hij sprak en klopte zijn volledige verhaal. Geen poespas deze keer, gewoon correcte opbouw, aanzet van de bouw en luchtdichting. We hebben meteen een afspraak bij de firma zelf gemaakt en ondertussen toch al wel 4 keer samengezeten. Dat onze vorige bouwfirma de boeken heeft moeten neerleggen, was in eerste instantie geen meevaller maar achteraf bekeken levert QBuild beter werk: ze hebben meer know-how, een nog betere luchtdichting (n50-waarde van max. 1,0 wordt door hen gegarandeerd) en we beschikken nu over wellicht een nog beter K-peil dan bij onze vorige firma. Daarnaast hebben we deze maand met enkele houtskeletbouwfrma's gepraat die niet op Batibouw aanwezig waren maar wel een correcte opbouw hebben, maar QBuild heeft ons het best kunnen overtuigen. Ook het feit dat alles 'à la carte' kan gekozen/eruit gelaten worden is een serieus pluspunt. Concreet zullen wij zelf de plaatsing en afwerking van de gyproc voor onze rekening nemen. QBuild it will be! Meer info over de precieze opbouw en heel wat details volgen binnenkort.

En nog goed nieuws: onze bouw zal weinig vertraging oplopen.

9 opmerkingen:

 1. aha, blij te horen dat jullie iemand gevonden hebben. Wat Batibouw betreft: daar hebben wij ook slechte ervaring gehad met verkopers die er de ballen van afweten. "Werken jullie met FSC-hout?" Antwoord: "Euh ja, we kunnen dat wel op die manier behandelen." Que?! Op de passiefhuisbeurs is het dan weer omgekeerd: arrogantie en alwetendheid ten top. Schamper lachen als je het over timing en dergelijke hebt. Ik pleit voor voetjes op de grond bij de enen en meer kennis bij de anderen. Veel succes in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sorry om dit te melden maare...
  Bij vonnis van de vakantiekamer faillissementen EA van de rechtbank van koophandel te Turnhout, d.d. 3 augustus 2011, werd Quality
  Build Construction NV, gevestigd te Aarschotsesteenweg 200/F,
  2230 Herselt, met ondernemingsnummer 0881.260.737, toeleveringsbedrijf, failliet verklaard op aangifte (bekentenis) (art. 11 FW).
  Rechter-commissaris : Boiy, Jef.
  Curator : Mr. Van Dijck, Hilde, advocate, te 2200 Morkhoven, Molenstraat 57.
  Tijdstip van ophouding van betaling : 3 augustus 2011.
  Indiening van schuldvorderingen voor 30 augustus 2011.
  Neerlegging eerste P.V. nazicht schuldvorderingen op
  13 september 2011.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Stef,

  Bedankt voor uw reactie.

  Uiteraard hebben we niet nagelaten om zelf heel wat opzoekwerk te verrichten alvorens met QBuild in zee te gaan en hebben we vanzelfsprekend ook de jaarrekeningen opgevraagd bij de Kruispuntbank voor ondernemingen.

  Het klopt dat Quality Build Construction (en ook Quality Build Placement) werden failliet verklaard eind vorig jaar. Quality Build NV is echter een volledig nieuwe firma met ook allemaal andere bestuurders dan de firma die failliet is gegaan, op 1 persoon na. Dit is eveneens te bekijken op de Kruispuntbank voor ondernemingen in de statuten van oprichtingsakte. Bestuurders van het nieuwe Quality Build NV zijn allemaal zeer standvastige firma's.

  Waarom hebben ze dan dezelfde naam gekozen vroegen ook wij ons af en we zijn dit dan ook gaan uitpluizen. De persoon in Quality Build NV met alle knowhow over HSB stond er op om dezelfde naam te gebruiken wegens hun goede reputatie in het verleden. De reden van het faillissement van het vorige Quality Build lag niet in België, maar voornamelijk in Afrika. Men heeft daar destijds grote investeringen gedaan, maar is nooit uitbetaald geweest. Of het een verstandige beslissing is om dezelfde naam te gebruiken als de firma die failliet werd verklaard (tegenwoordig vindt iedereen gelukkig alles terug op internet) laat ik in het midden, maar het pleit wel voor het huidige Quality Build NV dat ze deze stap hebben durven nemen.

  Mvg,
  Kilian

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mensen die hieromtrent informatie zoeken:

  Werkgeversrepertorium Quality Build NV: https://www.socialsecurity.be/web3/wrep/rep_gp.do?language=nl&REP_KEY_VALUE=0839521538&ACCESS_TYPE=0&ACTION=1&REP_KEY_TYPE=12&REP_LIMIT_DATE=

  Oprichtingsakte in Staatsblad: http://www.ejustice.just.fgov.be/tsv_pdf/2011/10/04/11149438.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wens jullie verder een probleemloos bouwavontuur toe en ik blijf jullie blog geinteresseerd verder volgen!

   Verwijderen
 5. hoi, hebben jullie een volledig vrije keuze in bv waar jullie keuken en vloer kiezen en kopen of is er toch een "" lichte dwang"" om daar te kopen?

  Wij twijfelen nog tussen de casco en sleutel op de deur formule en alle hulp is welkom om ( hopelijk) de juiste keuze te maken

  alvast bedankt en hoever zitten jullie nu met jullie woning?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste,

   Bedankt voor uw reactie.

   Wij hebben echt volledige vrije keuze gehad. Het is zelfs zo dat de keuze van keuken en vloer niet 1 keer ter sprake is gekomen.

   Ik heb dan ook de indruk dat Quality Build in eerste instantie een zeer goede houtskeletbouwfirma waar je - indien gewenst - ook wel sleutel-op-deur mee kan bouwen.

   Momenteel ben ik bezig met eigen werken: afvoeren, waterleidingen, ventilatie en elektriciteit.

   Normaal gesproken worden in september de ramen geplaatst en wordt de gevelsteen gemetst.

   Altijd welkom om een kijkje te komen nemen. Indien interesse, gelieve ons te contacteren via het contactformulier op deze blog of via bouwblog@gmail.com.


   Mvg,
   Kilian

   Verwijderen
 6. Hoi, ik weet niet of jullie hier nog actief zijn, maar wij hebben zelf bouwplannen HSB. En zijn natuurlijk al bij tal van firma's langsgeweest. Nu was onze vraag hoe jullie verhaal met Qbuild is verlopen. Is alles vlot gegaan? Zijn er nog problemen opgedoken?
  Hoe is het contact met de firma geweest?

  MVG,

  Mitch

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo,
  ik ben ook geïnteresseerd hoe jullie avontuur met Quality Build afgelopen is.

  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie