dinsdag 3 januari 2012

Verwarming

Een beslissing omtrent de verwarming is zo goed als genomen. Op het gelijkvloers zal de vloerverwarming voor de nodige warmte zorgen en boven plaatsen we geen verwarming. Warmteverliesberekeningen tonen aan dat ons huis zo goed geïsoleerd zal zijn (en tevens luchtdicht) dat verwarming boven niet nodig is. Daarnaast zal het ventilatiesysteem D (met warmterecuperatie hetgeen inhoudt dat de warmte van afgevoerde lucht gerecupereerd wordt voor de ingevoerde lucht) de warmte rondsturen in het ganse huis.

We tekenen voor onze verwarming bij Easykit (zelfbouw), waar we zeer goed geadviseerd werden door Gunther Deltomme.

We hebben enkele opties tegen elkaar afgewogen: Junckers, Vaillant,  Elco en ACV.

De keuze is gevallen op de condenserende gaswandketel van ACV (Prestige 32 Solo MkIII) die moduleert tussen 3,7 kW en 30 kW. Hij heeft dus een enorm breed bereik qua vermogen hetgeen we bij bijna geen enkele andere ketel terugvonden. We kiezen dus voor het beste van 2 werelden.
Concreet houdt dit in dat wanneer de ketel voor onze vloerverwarming maar heel zachtjes hoeft te werken, deze ketel zeer laag kan moduleren (naar 3,7 kW) en dus enorm energie-efficiënt en kostenbesparend is. Ter vergelijking: een ketel met een hoger 'laagst vermogen' (bv. de meeste Vaillants en Junckers waarmee we vergeleken hebben zaten toch aan een minimum van 8 kW ipv 3,7 kW) zal continue aanslaan en snel terug afslaan wanneer de juiste temperatuur bereikt werd, hetgeen enerzijds nadelig is voor de levensduur van de ketel en anderzijds ook niet energie-efficiënt. Er zijn weliswaar gasketels die nog een stuk lager moduleren dan onze ACV-ketel. Er zijn bijvoorbeeld Elco-ketels die laag moduleren tot 0,9 kW, er zijn ook Vaillantketels die tot 2,7 kW of zelfs nog lager gaan maar de bovengrens is bij deze toestellen dan maar 10 of 15 kW. Kies je voor een dergelijk toestel dan heb je dus een grote boiler nodig (200 à 300 liter is dan geen luxe) of je moet stevig inboeten op sanitair comfort.
Met onze ACV-ketel: hebben we veel sanitair warm water nodig (bv. bad + douche tegelijk), dan geeft de ACV-ketel 'vol gas' en levert een vermogen van 30 kW. 

Samengevat: het is een van de weinige ketels die dus zowel zeer energiezuinig kan werken (zeer belangrijk bij vloerverwarming waar de temperatuur van het water laag is) en die tegelijk toch een enorm sanitair warm water-comfort kan bieden wanneer het nodig is. 

De ketel wordt gecombineerd met een kleine ACV SL90+ boiler van 90 liter want we vinden het belangrijk dat er zo weinig mogelijk water moet worden warmgehouden. Door deze combinatie van ketel en boiler beschikken we over een piekdebiet van 300 liter warm water per 10 minuten voor douche en bad.

Deze ACV-boiler is precies zo interessant door de constructiemethode. Waar bij een gewone boiler (Vaillant, Junckers, Viesmann, ...) het water wordt opgewarmd door een spiraal binnenin (spiraal = kleine oppervlakte), wordt het water voor de vloerverwarming bij onze ACV-boiler binnenin opgewarmd door een tank-in-tank systeem. Hierbij wordt een kleine tank in de grote tank geplaatst waarbij het zeer warme water uit de kleine tank automatisch warmte afgeeft aan het water in de buitenste tank waardoor het water ca. 3 keer sneller opwarmt als bij een traditionele boiler. Gevolg is dat de boiler bijlage niet zo groot hoeft te zijn en hij bijgevolg minder water continue hoeft warm te houden. Eén nadeel: hij is duurder...

De ketel heeft tevens een buitenvoeler zodat de verwarming automatisch weersafhankelijk gestuurd wordt en maakt altijd een 'voorspelling' wanneer de beoogde temperatuur binnenshuis bereikt zal worden. Opnieuw zorgt dit technische hoogstandje voor een energiewinst (en deze techniek komt ook het E-peil ten goede, dus zeker doorgeven aan de EPB-verslaggever!).

3 opmerkingen:

  1. Hallo!
    Kwam toevallig op uw site. Wij wonen sinds 2j in een LEW. En hebben die Elco ketel thision 9kW. In afwachting van een zonneboiler hebben we voorlopig een 2de handsboiler van 130l hangen.
    Kan u verzekeren: Voor 2 volwassenen en 2 kinderen is het geen probleem voor de ketel om die boiler van warm water te voorzien.
    Nooit zonder warm water gezeten! 2 douches + 1 bad per dag achter elkaar geen probleem!
    Het is ook leuk om te zien met wat laag vermogen de ketel kan werken: ketelT° van 28°c houdt die nu ons huis 24/24 op 21gr!
    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je reactie!

    We hoeven ons dus geen zorgen te maken dat we te weinig sanitair comfort zouden hebben. Die Elco Thision hebben we ook even overwogen en was een grote kanshebber maar hebben uiteindelijk geopteerd voor een ketel waarvan minimum modulatie weliswaar iets hoger ligt, maar toch nog zeer laag/energiezuinig. Ik vrees dat we met de Elco ketel voor een (iets) grotere boiler hadden moeten kiezen dan we nu doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blijkt na ervaring dat vvw op het gelijkvloers voldoende is??

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie