maandag 5 september 2011

Alsmaar dichter bij de definitieve plannen

Er is de laatste weken een en ander veranderd aan de plannen van het huis, met name aan de indeling van de bovenverdieping. We waren niet 100% tevreden met de vorige indeling en de nieuwe indeling lijkt ons veel fijner én we beschikken over extra opbergruimte boven (kleine berging van 1,90m x 1,63m). We vermoeden dat de huidige plannen wel eens de definitieve zouden kunnen blijken.

We hebben onze architect vandaag ook het sein gegeven om het dossier van de bouwaanvraag voor te bereiden. Binnen een tweetal weken zou dit klaar zijn en kunnen we de aanvraag indienen bij de gemeente Landen.

Keuze die we ook dringend moeten maken:
  1. Houten ramen of aluminium. Volgens ons gesprek met de expert van het Infopunt Duurzaam Bouwen van de provincie is het raadzaam om te kiezen voor houten ramen. Deze zouden heel wat beter isoleren en aangezien we toch bezig zijn met een huis dat vrij energiezuinig is, gaan we waarschijnlijk die raad opvolgen. Houten ramen zijn onderhoudsintensiever, maar zoals bij alles is in een bouwverhaal is het voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Daarnaast bestaat er vernis/verf die houten ramen 10 jaar zou kunnen beschermen.
  2. Hoogrendementsglas of 3-dubbel glas. 3-dubbel glas zou wel wat duurder zijn (ca. 15à 20%), maar uiteraard ook een stuk beter isoleren. In ons grote 'videraam' kan in ieder geval geen 3-dubbel glas aangezien die oppervlakte te groot is.
Verder lijkt een gaswandketel het te halen van de warmtepomp met verticale boring. We krijgen wel heel wat extra subsidies voor een warmtepomp maar die is zodanig veel duurder dat we dat idee gaan laten varen waarschijnlijk. En aangezien we zullen werken met vloerverwarming kunnen we binnen x-aantal jaren alsnog opteren voor een warmtepomp. Definitieve beslissing binnenkort wanneer onze EPB-verslaggever een berekening heeft gemaakt.
Geen warmtepomp betekent waarschijnlijk wel een (kleine) investering op andere vlakken: extra isolatie (waarmee we de leidingenspouw van het houtskelet volledig isoleren) of eventueel enkele zonnepanelen en/of zonneboiler.

Nieuwe plannen dd. 05-09-2011
Aangepaste bovenverdieping
Benedenverdieping
3D afbeelding


3 opmerkingen:

  1. Je plannen moeten 100% naar je goesting zijn, voor je eraan begint. En ik kan het niet genoeg herhalen : bergruimte heb je nooit genoeg. Dus zelfs een kleine extra berging boven is een goed idee.
    Zelf - maar je kent mijn groen hart - zou ik absoluut voor houten ramen kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hey wij zijn op dit moment aan het bouwen met Lotte Houthuys (ons skelet staat er net). Zeer herkenbaar wat ik hier allemaal lees. Ook die keuzes etc. Als je vraagjes heb, altijd welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Marleineke,

    Bedankt voor je reactie.

    Er zit een mailtje in je inbox ;-)

    Groeten,
    Kilian

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie