Aanvankelijk kenden we niet veel van de verschillende bouwmethodes. Gaandeweg raakten we alsmaar meer overtuigd van het houtskeletbouwprincipe. Niet omdat deze bouwmethode 'de beste' zou zijn, want er zijn voor- en nadelen aan elke bouwmethode. Ieder moet dus zelf afwegen of de voordelen afwegen tegenover de nadelen.
Welke voordelen heeft houtskeletbouw?
1. Goede isolatiewaarde
Een houtskelet vormt de dragende structuur van het huis. Sowieso heeft hout een lagere warmtegeleidingscoëfficiënt dan steen, hetgeen positief is aangezien de warmte beter binnen blijft ten opzichte van een traditionele bouw (met binnen- en buitenmuur). Daarnaast kunnen de ruimtes tussen het skelet, tussen de stijlen, volledig opgevuld worden met isolatie. Niet voor niets wordt houtskeletbouw vaak toegepast in Scandinavische landen.
2. Minder koudebruggen
Een houtskeletbouw is veel minder gevoelig voor koudebruggen die inherent zijn aan bijna elke bouwmethode. Koudebruggen en bouwknopen vermijden is essentieel als je energiezuinig wil bouwen.
3. Korte bouwtijd
Eerst giet men de vloerplaat. Nadat het beton zich goed heeft kunnen 'zetten' (na ca. 3 weken) komt men metingen doen om te starten met de constructie van het skelet. Kort hierna kan men starten met het plaatsen van het skelet. Op slechts enkele dagen tijd staat er een volledig huis op de vloerplaat en kan men de ramen plaatsen. Hierna begint men zo snel mogelijk met de metselwerken aan de buitenkant.
4. Houten constructie heeft een laag gewicht
Houtskeletbouw is een lichte constructie. Rechtstreeks gevolg is dat de fundering minder sterk hoeft te zijn en bijgevolg goedkoper is.
5. Leidingen hoeven niet worden uitgeslepen
Ons houtskelet wordt voorzien van een leidingspouw van 6cm. Super makkelijk om de leidingen in te plaatsen. Bij een traditionele bouw moeten alle bekabelingen van stopcontacten, lichtschakelaars, waterleidingen, collectoren, ... uitgeslepen te worden. Wij daarentegen hebben hiervoor een leidingspouw waardoor kap- en breekwerk niet nodig is.
6. Droge bouwmethode
Muren worden niet bepleisterd, maar voorzien van een extra dikke gyprocplaat aan de binnenzijde. Wij kunnen meteen starten met verfwerken nadat de gyprocplaten geplaatst worden. Bij bouwmethodes waarbij de muren bepleisterd worden, dien je minimaal een jaar te wachten met verven.
Veel nadelen hebben we niet kunnen vinden, maar ze bestaan wel. Een concreet voorbeeld: houtskeletbouw heeft minder 'kritieke massa'. Op warme dagen wordt warmte opgenomen door zware materialen zoals steen en 's nachts terug afgegeven. Bij houtskeletbouw komen er veel minder zware materialen aan te pas waardoor het potentieel om warmte op te slaan veel lager is dan bij de traditionele bouw.
Een vaak gehoord vooroordeel bij houtskeletbouw is dat het huis zou 'kraken' maar dit blijkt een fabeltje. Houtskeletbouw zou niet meer of minder kraakjes en piepjes hebben dan traditionele bouw.
Hout en vuur... is dat geen slechte combinatie? Nog zo'n hardnekkig vooroordeel over houtskeletbouw! Hout boet bij brand pas na lange tijd in aan kracht. Daardoor biedt het evenveel 'veiligheid' bij eventuele brand als traditionele bouw. Fingers crossed dat we dit nooit hoeven te ondervinden!