zaterdag 7 juli 2012

Leidingspouwlatten grotendeels klaar

De eerste werken die we zelf uitvoeren zijn gestart:

De afgelopen week heb ik 3 halve dagen gewerkt aan het plaatsen van de leidingspouwlatten. Ik heb ervoor gekozen om die te nagelen met de hand ipv met een nagelpistool.

De leidingspouw is een essentieel onderdeel van een goede houtskelet die luchtdicht wordt uitgevoerd. Je creƫert hierbij een ruimte van enkele centimeters tussen de luchtdichte OSB-plaat en de uiteindelijke muurafwerking (meestal gipsplaat) waarin je ook leidingen kan wegwerken van elektriciteit, afvoer en sanitair. Waarom is dit nu essentieel: wanneer je dingen gaat ophangen aan de muur (kaders, meubels, ...) of je gaat stopcontacten/schakelaars plaatsen zal je nooit je luchtdichte OSB-plaat doorboren met nagels of vijzen. En ooit trek je die nagels/vijzen er wel eens uit en zit je met een relatief groot luchtlek. Een houtskelet dat pretendeert luchtdicht te zijn maar geen leidingspouw heeft is dus absoluut te vermijden! Bijkomend voordeel: je leidingspouw kan je makkelijk isoleren en dat heeft toch ook weer een impact op de totale isolatiewaarde.

De leidingspouwlatten heb ik verticaal geplaatst aangezien dit iets makkelijker is om leidingen achteraf weg te werken maar horizontaal is zeker ook mogelijk. Om de 40 cm wordt een lat genageld, waarbij het belangrijk is dat dat gebeurd op de stijlen van het skelet, niet enkel in de OSB-plaat. Dit is makkelijk te zien door te kijken waar de OSB-plaat vastgenageld is op het skelet. Het nagelen gebeurde met nagels van 3,8mm x 100mm.

Uiteindelijk is dit zelf doen niet moeilijk als je gestructureerd te werk gaat. Ik zaagde een groot aantal latten op de juiste lengte af, tekende vervolgens allemaal tesamen af waar de nagels kwamen (om de 40cm ongeveer - 7 nagels per lat). De nagels werden in de deels in de latten genageld en kwamen vervolgens tegen de muur.

Enkele dingen waarbij rekening dient gehouden te worden:

- om de hoogte van de leidingspouwlatten te bepalen ga je nooit verder op de hoogte van de huidige vloer. Deze betonnen vloerplaat ligt immers niet 100% gelijk! In mijn geval komt er een verlaagd plafond waardoor mijn leidingspouwlat best ca. 25mm van de OSB-plaat aan het plafond blijft.
- indien je luchtdicht werkt: nagels die ingeslagen worden in de luchtdichte OSB-plaat kan je best nooit terug uittrekken, tenzij je het gat opnieuw luchtdicht aftaped. Een rol luchtdichtingstape bij de hand houden is dus geen overbodige luxe, hoewel ik het maar 1x heb moeten gebruiken.


Dakhuid geplaatst

Op 3 en 4 juli werd het dak volledig afgewerkt met een rubberen waterdichting.

Onder deze rubberen folie ligt 13cm PIR-isolatie (lambdawaarde 0,023). In de plafondelementen van het houtskelet zit nog eens 8cm minerale wol waardoor het dak een zeer goede U-waarde van 0,12 behaalt!

Het dak ligt uiteraard niet volledig waterpas aangezien het water moet afhellen naar de afvoeren.